RÄDSLAN

RÄDSLAN

När jag kliver in i rummet blir det tyst. De som en gång talade till mig talar om mig. Men bara när jag inte är där. Där jag förut var välkommen är jag inte längre önskvärd. Det är inte att de inte förstår. Inte att det jag säger inte är värt att beakta. Måhända till och med sant.

Det är rädsla.

Det har blivit farligt att göra det jag gör. Att tänka fritt. Att utmana makten. Att våga ifrågasätta. Det jag säger och skriver gör mig till ett hot mot gällande ordning.

Men tänk om gällande ordning är fel.

Tänk om maktens mål är att lamslå de som värnar jorden, skogen och vattnet. Berget, myren och älven. Att låta bolagen härja fritt under falsk grön flagg. Att försvaga vår miljölagstiftning och skrämma de som säger emot till tystnad och lydnad. Att montera ner våra fri- och rättigheter.

Andra säger samma sak, fast kanske på andra sätt.

Naturskyddsföreningens riksstämma gjorde den 16 juni 2025 följande uttalande:

Det är med bestörtning som vi bevittnar den nedmontering av svensk miljöpolitik som pågår här och nu, med ambitioner att försvaga och urholka miljölagar.

Vi har sett ett antal exempel den senaste tiden:

  • Strandskyddet ger svenskarna tillgång till naturupplevelser, skyddar viktig natur och skapar motståndskraft mot klimateffekter. Men Tidöpartierna har tydligt öppnat för att ta bort det generella strandskyddet, och har redan fattat flera beslut som kraftigt försvagar det.
  • En redan svag skogslagstiftning riskerar att försvagas ytterligare, med fortsatta negativa konsekvenser för den biologiska mångfalden och skogens funktion som kolsänka.
  • Regeringens politik strider mot klimatlagen. Istället för att öka takten i omställningen avvecklar regeringen fungerande klimatåtgärder och fattar beslut efter beslut som leder till att klimatutsläppen ökar.
  • Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över miljöprövningen av miljöskadlig verksamhet, under parollen att prövningarna tar för lång tid. Men lösningen kan inte vara att sänka miljökraven för verksamheter som påverkar miljön och klimatet.
  • Dessutom är allmänhetens rätt att påverka processerna ifrågasatt – och även civilsamhällets rätt att överklaga beslut enligt Århuskonventionen är hotad.
  • Viktig miljölagstiftning inom EU är under attack och urholkas, inte minst av Sverige. Det handlar exempelvis om artskyddsförordningen, avskogningsförordningen, klimatåtgärder och klimatmål, samt direktiv om företagsansvar. Detta är mycket allvarligt för miljö- och klimatarbetet såväl nationellt som internationellt.

Jag kliver in i rummet. Möter tystnaden. Det får vara slut med det nu.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *